DOM W SIEMIANOWICACH ŚLĄSKICH

architektura      231m2    Siemianowice Śląskie    2021

info
Na niewielkiej 600-metrowej działce w Siemianowicach Śląskich, Inwestorom zamarzył się wygodny dom dla 4 osobowej rodziny z płaskim dachem. Mimo ograniczeń działki, udało się stworzyć projekt budynku o powierzchni 200 m2. Układ funkcjonalny na planie zbliżonym do kwadratu idealnie wpasował się do najbliższej istniejącej zabudowy w formie kostek. Mimo tego sama bryła została wydłużona, nadając jej horyzontalny charakter poprzez wąskie zadaszenia na parterze i piętrze. Budynek nie przypomina więc tradycyjnej kostki, mimo jego początkowych wymiarów. 

Cała bryła zostanie oszczędnie wykończona tynkami o różnych strukturach oraz odcieniach, lecz zbliżonych ciągle do barw szarości, wymaganych przez plan miejscowy. Ciemniejszymi tynkami zostaną wykończone ściany zewnętrzne, natomiast zadaszenia wykończone będą w kolorze białym co uwypukli je w zewnętrznym odbiorze. Od strony południowo-wschodniej zadaszenie parteru zostanie połączone z przekryciem tarasu, co wpłynie na dodatkowe wydłużenie elewacji. Od spodu zaplanowano dekoracyjne oświetlenie liniowe LED, nadające budynku w porze wieczornej dodatkowego willowego charakteru. 

Budynek przedstawia więc, że dla prostego budynku w konstrukcji żelbetowej, można nadać wciąż ciekawą formę zewnętrzną, bez skomplikowanych rozwiązań konstrukcyjnych. 

Układ budynku został podzielony na ćwiartki. Od strony północno-zachodniej zlokalizowano część wejściową z wiatrołapem, wc oraz pomieszczeniem biurowym. Powyżej przy ścianie północnej zaprojektowano garaż dwustanowiskowy oraz kotłownie z wyjściem do ogrodu. Część dzienna na planie litery L idealnie wpasowała się w oczekiwania Inwestorów. Kuchnia schowana od wejścia, a salon i jadalnia zlokalizowane przy tarasie od strony południowej.  Nad jadalnią zaplanowano przestrzeń dwukondygnacyjną ze szkleniem na całej wysokości elewacji. Dzięki temu światło będzie wpadać głębiej, do schowanego w środku salonu, lecz nie będzie świecić bezpośrednio na przestrzeń telewizyjną. Rozwiązania te wpłyną na to, że wnętrze będzie posiadać dużą przestrzeń o imponującym charakterze. 

Na piętro prowadzą jednobiegowe schody wspornikowe, którymi dostać się można na korytarz, częściowo otwarty przy przestrzeni dwukondygnacyjnej. Na antresoli zaplanowano dodatkowe miejsce do pracy, z którego możliwe będzie podziwianie widoku ogrodu. Od strony zachodniej zaplanowano duże i wygodne pomieszczenia dla dzieci. Natomiast od strony północnej zaplanowano, analogicznie do układu parteru, pomieszczenia techniczne - pralnie, garderobę oraz łazienkę. Widok na ogród zapewniony będzie jeszcze dodatkowo z niewielkiej sypialni głównej.