Sokolska

mieszkanie     85m2    Katowice     2021

info
Zaczynając projekt 85-metrowego mieszkania w luksusowym wieżowcu przy ul. Sokolskiej w Katowicach, Inwestorzy mieli szereg przepięknych inspiracji na wnętrze obejmujące najświeższe trendy - tkanine boucle, designerskie fotele, beże oraz kosmiczne lampy. Konieczne było również zachowanie żelbetowego stropu wraz z widocznymi instalacjami pod nim  oraz zaprojektowanie betonowej posadzki.  Mimo bardzo industrialnych wytycznych Inwestorom zależało na ciepłym wnętrzu i takie udało się uzyskać w projekcie. Betony zostały ocieplone brązowym lustrem, beżowymi i drewnianymi meblami oraz różowymi dodatkami. Organiczne kształty kanapy oraz foteli korespondują z powyginanym kształtem lampy. Nad częścią salonu zawieszona zostania znana lampa o dwumetrowej średnicy - Vertigo, której czarny klosz z cieniutkich pasków nawiązuje do dywanu znajdującego się poniżej. Akcentem we wnętrzu o stonowanej kolorystyce, będzie wyspa kuchenna wykończona spiekiem o dekorze czarnego marmuru a dodatkowymi akcentami będą grafiki na ścianie, przygotowane przez Panią Inwestor. 

 

Kolejnym charakterystycznym pomieszczeniem będzie łazienka dla gości utrzymana cała w różowym odcieniu. Na ścianach zamontowane będą różowe płytki cegiełki, panele orac decor malowane na dopasowany kolor oraz malowane drzwi z ukrytą ościeżnicą. Na obudowie wykończonej panelami 3d zamontowana zostanie różowa miska toaletowa marki Hushlab. Druga część łazienki wyróżniona zostanie płytkami o spokojnym wzorze lastryko. Dzięki takiemu zestawieniu kolorów, ukrytym podświetleniom oraz designerskiej armaturze wnętrze będzie sprawiać wrażenie na każdym gościu odwiedzającym mieszkanie. 

 

Ostatnią częścią projektu była sypialnia, którą Inwestorzy postanowili otworzyć na łazienkę, tworząc salon kąpielowy. Aby jednak zapewnić prywatność zaprojektowana została szklana szafa oddzielająca łazienkę od sypialni. Dzięki szklanym frontom przepuszcza ona światło dzienne od okna w sypialni do części kąpielowej, a dzięki zastosowaniu szkła mlecznego zapewnione zostało ukrycie ewentualnego bałaganu na półkach. Szafa została połączona z zagłówkiem łóżka, na którego szczycie znajdzie się wnęka na donice z roślinami. Rama łóżka poniżej będzie zintegrowana z szafkami nocnymi sprawiając wrażenie lewitacji całego mebla. Przy szafkach nocnych zostaną wykonane estetyczne czarne listwy, w których ukryte zostaną gniazdka oraz włączniki światła. Natomiast sama łazienka kąpielowa utrzymana zostanie w industrialnym stylu - z mikrocementem na ścianie, z charakterystycznym rurowym grzejnikiem nad wanną oraz umywalką blatową z mikrocementu. Całość ociepli duże okrągłe lustro z ciepłym podświetleniem, które dodatkowo będzie odbijać światło naturalne wpadające z naprzeciwka.