Aleja Noworybnicka

urbanistyka   Gliwice    2021

Po ogłoszeniu konkursu na Aleję Noworybnicką podniesione zostały głosy dotyczące walki o zieleń oraz ogródki działkowe. Ciężko nam było zrozumieć dlaczego w ogóle trzeba by likwidować działki w celu przeprowadzenia alei. Jedna funkcja nie przeczy drugiej, dlatego postanowiliśmy opracować pracę konkursową, która uwzględni wytyczne wszystkich użytkowników zarówno tych obecnych jak i projektowanych. Niniejsza praca uwzględnia całkowite zachowanie istniejącej zieleni, zachowanie ogródków działkowych, udostępnienie terenu mieszkańcom oraz przeprowadzenie ścieżki rowerowej. Takie rozwiązanie w której każda ze stron wyjdzie z korzyścią, będzie dawać możliwość osiągnięcia zgody na linii miasto-mieszkańcy, która w ostatnim czasie nie bardzo funkcjonuje. Przed rozpoczęciem prac projektowych skontaktowaliśmy się z mieszkańcami okolicznych osiedli oraz działkowcami posiadającymi ogródki na danym terenie. Przeprowadziliśmy wizję lokalną, na której omówiliśmy jakie możliwości daje dany teren, co jest ważne do zachowania dla mieszkańców oraz działkowców, z czego są w stanie zrezygnować aby udostępnić miejsce innym użytkownikom oraz jakie są ich oczekiwania. Działkowcy gotowi są oddać po 1,5 m swojej działki w celu przeprowadzenia ścieżki rowerowej, pomiędzy ogródkami.  Projekt zakłada więc 3-metrowy ciąg pieszo rowerowy oraz tereny rekreacyjne na działkach opuszczonych oraz szerokich przedpolach przy wejściach do ogrodów. W projekcie uwzględniono więc funkcje dla osób bez ogródka działkowego - altany do organizacji grilla, strefy aktywności, place zabaw, ogrody społeczne oraz ogrody dla osób starszych, które nie są na siłach zajmować się w pojedynkę całym ogródkiem. Przewidziano również szereg funkcji relaksacyjnych - leśne zacisze, czyli leśna łąka z leżakami ustawionymi pomiędzy drzewami, w celu wyciszenia się od miejskiego zgiełku oraz myślodsiewnie w formie szklanych boksów, do medytacji oraz praktyki jogi. Przy Zieleńcu przy Willi Neumanna zaprojektowaliśmy plac gier, aby urozmaicić funkcjonowanie tego miejsce, gdzie znajdują się obecnie same ławki. Na placu znajdowałyby się szafy, chińczyk, jenga, stoły do ping ponga oraz miejsce do gry w bule.  Część typowo rekreacyjno-sportową zaproponowaliśmy na terenie łąki przy ul. Żwirki i Wigury, która pierwotnie nie była objęta zakresem opracowania wg regulaminu. Jest ona jednak idealnym miejscem na odpoczynek w trakcie podjazdu na Trynek. Na łące zaprojektowano więc pawilony z kontenerów w których możnaby zorganizować coctail bar oraz kino plenerowe. Dzięki temu byłoby to nowe miejsce wieczornych spotkań na mapie miasta poza gliwickim Rynkiem. Wzdłuż ścieżki rowerowej w tym miejscu zaplanowane zostały kolejne funkcje sportowe - siłownia zewnętrzne, ścianki wspinaczkowe dla dzieci na uformowanym na ziemi "głazie", park wodny oraz miejsce do ćwiczeń dla osób niepełnosprawnych.  Dodatkowo przewidziane zostały pawilony coworkingowe umożliwiające gliwiczanom pracę na łonie natury, w sytuacjach konieczności zmiany home office na inne otoczenie. 

Zaprojektowano również szereg rozwiązań ekologicznych - poza całkowitym zachowaniem drzewostanu oraz pozostałej zieleni, która konieczna jest wielu gatunkom zwierząt do funkcjonowania na tym terenie. W ławkach zaprojektowane zostały hotele dla owadów, budki dla pszczół, przewidziana została duża ilość łąk kwietnych. Nawierzchnia ścieżki rowerowej również nie została po prostu wybetonowana - zaproponowaliśmy nawierzchnię zawierającą luminofory - czyli substancje syntetyczne, które ładują się światłem dziennym i dzięki właściwościom luminescencyjnym wydzielają energię w postaci światła po zmroku.  Dzięki temu uniknie się kosztów związanych z wykonaniem instalacji oświetlenia ale również jej późniejszym użytkowaniu. W projekcie znalazły się również pawilony w których działkowcy lub mieszkańcy będą mogli sprzedawać lub rozdać za darmo swoje nadprogramowe zbiory w celu uniknięcia marnowania żywności. Zaprojektowano również ogólnodostępne kompostowniki, do których każdy mógłby wyrzucać resztki żywności, skoszoną trawę, liście itp. Dzięki mielarkom tworzony byłby ogólnodostępny najlepszej jakości nawóz.  Wszystkie elementy szklane zostały pokryte okrągłymi naklejkami w celu uniknięcia zderzeń ptaków z oknem - zgodnie z wytycznymi Fundacji Szklane Pułapki. Dodatkowym zaleceniem byłoby podniesienie płotów o 20 cm w górę, aby umożliwić drobnym zwierzętom przejście pomiędzy ogródkami.